Dan za spremembe 2015 na OŠ Duplek – Ženski mostovi

Tudi letos se je OŠ Duplek vključila v vseslovensko akcijo Dan za spremembe, s projektom Ženski mostovi. Dan za spremembe je zasnovan pod okriljem Slovenske filantropije, ki je krovna slovenska organizacija na področju prostovoljstva. Zaščitni znak dneva za spremembe je ribica. Ribica, ki se ne prepušča toku in aktivno prispeva k spremembam, tako kot vsi, ki sodelujemo pri tem dnevu. Ena največjih prostovoljskih akcij poteka letos že šestič in naša šola sodeluje pri širjenju pozitivnih sprememb za skupnost že četrto leto.

no images were found

no images were found

no images were found

Na OŠ Duplek smo v akciji Ženski mostovi želeli povezati krajanke s tistimi, ki prihajajo iz drugega kulturnega okolja.Povabili smo tri posebne gostje, matere naših učencev, da svoje zgodbe delijo z drugimi mamami in hčerami.

Na začetku so devetošolke ob spremljavi na kitari zapele slovensko ljudsko pesem.

Pripadnica albanske narodne skupnosti nam je predstavila zgodbo svoje babice s Kosova. Pokazala nam je tudi svoje oblačilo, narejeno na statvah, kot del družinske dediščine. Spekla je dve vrsti slastnega bureka in za sladico čudovite baklave.

Gostja romske narodne skupnosti nas je seznanila z njihovimi običaji ob poroki. Matere naših učenk so z velikim zanimanjem poslušale. Nato se je razvil spontani pogovor ob kavi. Skupaj smo tudi zaplesale romsko kolo.

Tretja gostja je bila Slovenka, ki je svojo mladost preživela v Italiji. Nato se je preselila v Mehiko, kjer si je ustvarila družino. Predstavila nam je izročilo starih Majev in med drugim poudarila, da ne glede na vero ali raso, saj vsi izhajamo iz enega vira. Spekla je posebno mehiško zelenjavno pito s prelivom. Na koncu smo po mehiškem običaju razbili pinjato. To je veliko papirnato in lepo okrašeno kroglo, napolnjeno s sladkarijami. Z razbijanjem pinjate se prežene vse slabo in prikliče dobro.

Zaključili smo s slovensko pesmijo naših učenk in s slovenskim običajem. Babica naše učenke nam je predstavila sestavo presmeca in njegovo vlogo v slovenskem ljudskem izročilu. Gostje so ga prijele v dar, ker tudi presmec odganja zle duhove, varuje pred nezgodami in prinaša zdravje.

Naše gostje so odprle svoja srca in neposredno delile z nami svoja čustva in občutke ob predstavljanju svojih običajev in zgodb svojega intimnega in družinskega življenja. To nas je vse udeleženke hipoma povezalo.

Tako nam je v enem popoldnevu z ženskim druženjem uspelo zgraditi mostove od srca do srca. Akcija ne bi uspela brez prostovoljnega dela osmošolk, devetošolk in devetošolca ter podpore vseh mam in babic s svojo udeležbo.

Hvala vsem prostovoljcem, da lahko skupaj širimo spremembe in prispevamo nekaj pozitivnega za skupnost.

Želimo si, da še naprej gradimo mostove, ki bodo trdni in povezujoči.

Prostovoljki učiteljici:

Marina Herman in Marjetka Bezjak

no images were found