Tradicionalni slovenski zajtrk – 2015

V petek, 20. novembra bomo izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk. Prav tako ta dan obeležujemo Dan slovenske hrane, s katerim želimo poudariti pomen zagotavljanja hrane iz lokalnega okolja. Imeli bomo naravoslovni dan, kjer bodo učenci delali po razredih različne dejavnosti: obiskala nas bo čebelarka, obiskali bomo samo oskrbne kmetije, pekli kruh, delali namaze, sadne solate, skuto, ipd.

Potek dela:- ob 7.30
– skupni zajtrk v jedilnici – do 8. 30.

od 8.30 – 9.05 – v učilnicah, pogovor o pomenu zdrave prehrane, gibanju (PP)

malica ob 9.05 (skupine, ki greste na teren, malico vzamete s seboj).

– dejavnosti po skupinah in odhod na teren do 11. 50.

Šolski avtobus vozi po ustaljenem voznem redu. Lahko koristite tudi redni avtobus, predvsem za povratek iz šole (še bolje je iti peš).

Namen tega dne je izobraževati in ozaveščati učence o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednosti  lokalno pridelane hrane oz. živil, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti, o pravilnem ravnanju z odpadki.

DELO PO RAZREDIH:

RAZRED TEMA UČITELJI UČILNICA
1., 2., 3. Obisk čebelarja ter različne delavnice Martina Mikec Avberšek, Suzana Vaupotič, Darja Šket, Milena Drevenšek
4. a Zdrava prehrana – delavnice Vlasta Krivec 4. a
5. a Pogrinjki- delavnice Simon Košti 5.a
6. a Zdravo z naravo (joga, nordijska hoja) Barbara Ivančič, Marina Herman ZGO, teren
6. b Zdravo z naravo (joga, nordijska hoja) Marjetka Bezjak, Sonja Ritonija ZGO, teren
7. a Na kmetiji Kramberger (ogled sodobne kmetije) Maja Ferk, Jasmina Demali, Marjanca Koroša MAT, teren
7. b Kaj smo Slovenci jedli nekoč (delo s spletnimi viri) Tomaž Miholič, Marija Majcenič RAČ
8. a Naravna kozmetika in čaji (delavnice) Živa Grafenauer Ekart, Andrea Pavlin ter predstavnici društva Melisa TJA
8. b Obisk čebelarja – izdelki (delavnica) Valentina Gaberšek Jančič, Jean Bohorč GVZ
9. a Delavnica Branko Krajnc, Natalija Kušar NAR

Marjetka Bezjak, organizator šolske prehrane