Uši v šoli

Spoštovani starši!
Sporočamo vam, da so se v šoli pojavile uši.
Uši so stalno prisotne v našem okolju. Za ušivost smo dovzetni vsi ne glede na starost, spol ali socialno – ekonomski status, pogosteje pa se ušivost pojavlja pri šolarjih oz. v vrtcu, predvsem zaradi tesnejših medsebojnih stikov, ki ušem omogočajo prehajanje z glave na glavo.
Naglavne uši ne prenašajo bolezni, vendar pa s svojimi izločki povzročajo neprijetno srbenje.
Pri uspešnem preprečevanju in odpravljanju ušivosti imate ključno vlogo starši.
Če so se pri vašem otroku pojavile naglavne uši, je nujno, da v skladu z Navodili za ravnanje ob pojavu naglavnih uši, ki so jih pripravili strokovnjaki, natančno izvedete razuševanje. Otrok se lahko vrne v šolo takoj po opravljenem prvem postopku razuševanja.
Navodila za ravnanje ob pojavu naglavnih uši najdete na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja RS (www.nijz.si), kjer lahko najdete tudi več informacij o ušivosti in njenem preprečevanju.
7 pravil za učinkovit boj proti ušem:
1. Dobro osvetlite lasišče svojega otroka in preglejte, ali ima uši in gnide.

2. Če uši ali gnid niste našli, lasišče redno pregledujte.

3. Če ima vaš otrok uši in/ali gnide, uporabite sredstvo za uničevanje uši.

4. Očistite predmete s katerimi je bil otrok v stiku.
Kužne vire (glavnike, pokrivala, oblačila, brisače, posteljnino…) razkužite z namakanjem v vroči vodi vsaj 10 minut, posesajte, operite pri materialu dopustni temperaturi (vsaj 60⁰C), parno zlikajte ali kemično očistite. V nasprotnem položaju lahko uši preživijo. Če osebne potrebščine ali oblačila ne prenesejo visokih temperatur, jih uničite tako, da jih tesno zavijete v plastično vrečko za vsaj dva tedna. Lahko jih tudi za 24 ur položite v zamrzovalnik. Ker si uši v času življenjskega cikla ne bodo mogle najti gostitelja in s tem hrane, bodo poginile.

5. V bazenu naj otrok obvezno uporablja plavalno kapo. Uši odlično plavajo.

6. Ne posojajte kap, šalov, glavnikov…

7. Redno pregledujte otrokovo lasišče.

Hvala za razumevanje!
Marjetka Bezjak, organizator ZHR