Dan šolske knjižnice

V oktobru, ki velja za mednarodni mesec šolskih knjižnic, tradicionalno praznuje tudi šolska knjižnica OŠ Duplek.
Posebej svečano je bilo v petek, 18. oktobra, ki si ga je letos naša šolska knjižnica izbrala za svoj posebni dan in ko so bili vsi oddelki naše šole vabljeni k branju odlomkov iz otroških in mladinskih del Prežihovega Voranca, Leopolda Suhodolčana in Toneta Partljiča. In zakaj prav ti trije? Rdeča nit letošnjega šolskega leta je namreč nacionalno gibanje Bralna značka, ki se je začelo davnega leta 1961 – Prežihov Voranc je dal ime prvi bralni znački, Leopold Suhodolčan je bil s profesorjem Stankom Kotnikom začetnik gibanja, Tone Partljič pa je 1997 postal predsednik gibanja in ga vodil dolgih sedem let. Veselimo se že aprila, saj smo Toneta Partljiča povabili tudi na zaključek naše, še vedno Prežihove bralne značke.
Brali so seveda tudi v podružnicah. Ker 4. B rad uprizarja gledališke igre, jim je učiteljica Ines prebrala odlomek iz Suhodolčanovih Norčij v gledališču, 2. B pa Suhodolčanove pravljice o dvanajstih slonov ni le poslušal in se o njej pogovarjal, ampak tudi poustvarjal.

18. oktobra pa niso brali knjig izbranih avtorjev le sošolci sošolcem ali učitelji učencem, ampak tudi učenke 7., 8. in 9. razreda mlajšim učencem. Vse se je začelo natanko ob 12.40, poslušalci so bili učenci v oddelkih podaljšanega bivanja od 2. do 4. razreda, bralke pa Alina, Patricija in Tia. Prvi dve sta predstavili zgodbe iz zimzelenega Suhodolčanovega Krojačka Hlačka, za najstarejše poslušalce pa je najstarejša Tia prebrala odlomek iz Partljičevega dela Maša in Tjaša. Bilo je veliko branja, poslušanja, pogovora in smeha – krepke Partljičeve besede pač niso za vsako nedolžno dekliško dušo …
Že na začetku oktobra so mlade knjižničarke v OŠ Duplek pomagale pripraviti tudi razstavo Prvaki bralne značke, kjer so na ogled vsa dela vseh treh pisateljev iz naše knjižnice in ki bo na ogled vse do aprila. Priložnostni razstavi sta bili postavljeni tudi v obeh podružnicah, v podružnici Dvorjane in podružnici Zg. Duplek.