Dvig socialnega in kulturnega kapitala (SKK)

Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Dvig socialnega in kulturnega kapitala v lokalnih skupnostih za razvoj enakih možnosti in spodbujanje socialne vključenosti

Današnji otroci odraščajo v povsem drugačnem svetu kot pred desetletji. Kakor vemo se časi spreminjajo, z njimi pa tudi otroci. Postajajo individualisti, otroci računalnikov in ostale tehnologije, pogosto zdolgočaseni, nemirni, brez kakovostnih socialnih stikov ipd.
Predvsem zaradi vsega zgoraj omenjenega smo se na OŠ Duplek odločili, da se vključimo v projekt Dvig socialnega in kulturnega kapitala (SKK). V projekt smo vključeni z mrežnimi šolami: OŠ Starše, OŠ Hajdina in OŠ Cirkulane-Zavrč, s katerimi bomo aktivno sodelovali. S projektom želimo razvijati otrokovo bogastvo, ki izhaja iz sodelovanja in vpletenosti v socialne vezi, povečati občutek pripadnosti, zaupanja in predvsem solidarnosti. V ta namen bomo izvajali naslednje dejavnosti: tutorstvo, socialne igre za najmlajše, mladinske delavnice, učna pomoč, obujanje ljudskih običajev, razvijanje in krepitev bralne kulture, ustvarjalnice, medgeneracijska druženja, športne aktivnosti, dobrodelne akcije, medvrstniška pomoč in mreženja partnerskih šol. S slednjim bomo preko skupnih dejavnosti mrežnih šol omogočili, da se bodo vrstniki med seboj spoznavali in spletali pristne socialne vezi. Nekatere izmed dejavnosti bomo izvajali v času pouka oz. po njem, spet druge med vikendi ali med počitnicami.
Ali nam lahko uspe? Seveda nam lahko! Skupaj zmoremo!  Želimo si vedre, radožive, sočutne in razgledane otroke.
Kjer je volja, tam je pot. Naša pot se je  začela – z logotipom.

Logo_dvigteam_4

 

Ustvarjalne delavnice

V času jesenskih počitnic smo izvajali ustvarjalne delavnice za šolske otroke. Urili smo naše ročne spretnosti in se pripravili na noč čarovnic.

O O O O

 

27. 11. 2014 smo se prav tako udeležili ustvarjalnih delavnic, ki jih je organiziral aktiv 1. VIO centralne šole. Na delavnice smo povabili dijake Srednje trgovske šole, smer aranžerski tehnik. Le-ti so nam pomagali pri oblikovanju adventnih aranžmajev. Starši, otroci in dijaki so bili zelo ustvarjalni in dobre volje. Mreženje je torej uspelo!

DSC04433 (800 x 450) DSC04421 (800 x 450)  DSC04445 (800 x 450)DSC04430 (800 x 450)

 

Ljudski običaji

Skrbimo tudi za ohranjanje ljudski običajev. Vključujemo se v krožek folklore, kjer pridno plešemo in spoznavamo ljudske plese.

O O

 

V zadnjem tednu novembra pa smo na obisk povabili »lükarje«. Učenci so izvedeli kaj je Ptujski lük, kaj pomeni zaščitena geografska označba, kje se prideluje in kako ga uporabljamo. Izdelali so tudi voščilnice z odtisi Ptujskega lüka in prav posebne božične okraske.

IMG_8872 IMG_8868

 

Tutorstvo v vrtcu
Z mesecem oktobrom smo pričeli v vrtčevskih skupinah Bibe in Žabice, v Žitečki vasi, izvajati tutorstvo v sodelovanju s šolskimi otroki. Le-ti prihajajo v vrtec kot mentorji oz. tutorji našim najmlajšim. Namen te dejavnosti je spletanje socialnih vezi, skrb za mlajše, pridobivanje novih izkušenj ipd. Tako učenci kot otroci so nad takšno obliko druženja navdušeni in so že postali pravi prijatelji.

O O O  O OO

Tudi mi se učimo…
V torek, 7.10.2014, smo se mentorji naše mreže zbrali na delovnem srečanju, kjer smo poleg uskladitve plana mreže zasnovali našo (to) spletno predstavitev, se naučili administrirati spletno učilnico in uporabljati skupne dokumente v Google oblaku. Postali smo torej ponosni lastniki nove spletne strani: https://sites.google.com/a/cirkulane-zavrc.net/skk1/

Učna pomoč
V okviru projekta SKK izvajam, kot mentorica tega projekta na naši šoli, tudi učno pomoč za učence, ki imajo težave na katerem koli učnem področju. Učenci, če se znajdete v zagati ali potrebujete pomoč pri domači nalogi, vedno ste dobrodošli!

Gibanje je življenje
V programu projekta SKK smo se posebej zavzemali za športno aktivnost učencev in učiteljev naše šole, športna udejstvovanja na različnih športnih prireditvah ipd. Zaenkrat se redno udeležujemo planinskih izletov, pod vodstvom PD Ptuj.

PA182399 (800 x 600) PA182412 (600 x 800) O O

 

Kot zavod se zavzemamo za zdravje in dobro počutje tako učencev kot zaposlenih. Tako smo imeli 13. 11. 2014 za zaposlene organizirano predavanje Tomaža Pivca. Tema le-tega je bila GPS – gibanje, prehrana in sproščanje. Tomaž nam je razkril veliko novosti na vseh treh področjih. Izvedli smo tudi preproste vaje, ki jih lahko izvajamo vsakodnevno, tudi v razredu. Cilj delavnice je bil navdihniti zaposlene, da začnemo sami razmišljati in delati v smeri zdravega načina življenja (GPS). Šele nato, ko sami vidimo rezultate našega dela, lahko namreč s svojim entuziazmom navdihnemo tudi druge.

DSCN2172 (800 x 600) DSCN2173 (800 x 600) DSCN2174 (800 x 600) DSCN2178 (800 x 600)

 

 

Trgatev v Dupleku
V petek, 26. 9. 2014, je na naši šoli potekala, v okviru teme Dnevi evropske kulturne dediščine prireditev, Trgatev na OŠ Duplek. Nanjo smo povabili tudi mrežne šole projekta SKK. Naši učenci so prikazali trgatev potomke najstarejše trte na svetu, nato je sledil kratek kulturni program, v katerem ni manjkalo petja, plesa in smeha. Za popestritev le-tega so poskrbeli tudi naši gostje. OŠ Starše so zastopali njihovi najmlajši folkloristi s spletom Veselo pojemo in rajamo, pod vodstvom mentoric Liljane Polajžar in Metke Vavh. OŠ Cirkulane-Zavrč je na frajtonarici zastopal Nejc Kralj, s skladbo Tri planike, program pa sta popestrila še »Hanzek in Micika« oz. Aljaž Bezjak in Taja Potočnik, ki sta v haloškem narečju opisala trgatev v Halozah. Pevka Lana Varžič in harmonikaš Lovro Pišek Svenšek pa sta predstavila OŠ Hajdina. Prireditve so se udeležili tudi ravnatelji mrežnih šol. Bilo je veselo. Učenci mrežnih šol so med seboj že navezali stike in se predvsem zabavali.

O thumbs_p1190767thumbs_dsc_9274 thumbs_dsc_9290
Folklorni festival v Staršah
20. septembra 2014, smo se vse šole naše mreže udeležile Otroškega folklornega festivala Pozdrav jeseni v Staršah. Program se je odvijal na novem prireditvenem prostoru v središču Starš, ki so ga ta dan tudi svečano otvorili. Občani so na to pridobitev zelo ponosni. Pripravili so pester kulturni program, na katerem so sodelovali otroci vrtca, učenci šole, učenci mrežnih šol projekta SKK in predstavniki iz prijateljskih občin. Na stojnicah so se predstavila društva, kmetje, podjetniki s hrano, pijačo in različnimi domačimi izdelki.
Naša šola je svoj prispevek dodala s stojnico jesenskih izdelkov, ki so jih izdelali učenci 5. razreda pod mentorstvom Simona Koštija. Učenci 9. razredov pa so pri izbirnem predmetu Kuhajmo skupaj, pod mentorstvom Marjetke Bezjak, spekli pecivo, s katerim so pogostili goste festivala. Bilo je zabavno.

O  P9202293 (800 x 600)  P9202290 (800 x 600)  P9202275 (800 x 600) P9202245 (800 x 600) P9202243 (800 x 600)  O O

 

Ogled nogometne tekme Maribor : Celje

Igre brez meja – OŠ Hajdina