Karierna orientacija

Spoštovani učenci in starši.

Izbira poklicne poti oziroma nadaljnjega izobraževanja je nedvomno pomembna odločitev vsakega devetošolca. Osnova za dobro odločitev pa je, da smo zbrali dovolj ustreznih informacij. Zato si vzemite čas in zberite čim več informacij, ki vam bodo omogočile sprejetje najboljše odločitve.

V samem procesu zbiranja informacij in postopku vpisa v srednjo šolo vam bomo nudili pomoč, podporo in svetovanje. Preko spletne strani šole vas bomo seznanjali z vsemi pomembnimi informacijami. Učenci pa lahko tekoče informacije spremljajo tudi na oglasni deski v šoli, področje karierne orientacije.

V nadaljevanju bi vam tako želeli podati nekaj pomembnih informacij.

Na šolo smo v preteklih dneh prejeli tiskane izvode SREDNJEŠOLSKEGA VPISNIKA 2022, vendar ker je izvodov premalo, vam povezavo do e-različice publikacije prilagamo v nadaljevanju. V publikaciji so sistematično zbrane preverjene informacije o vpisnih možnostih in vam bodo morda pomagale pri izbiri nadaljnjega izobraževanja. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport osrednji slovenski medij za vpise Srednješolski Vpisnik moralno podpira.

Do e-publikacije lahko dostopate na naslednji povezavi: https://issuu.com/srednjesolskivpisnik/docs/srednjesolski_vpisnik_2022

Možnosti za izbiro nadaljnjega šolanja so velike. Zato posamezne srednje šole omogočajo tudi dneve odprtih vrat ali spletne predstavitve srednješolskih programov, saj lahko na ta način pridobite tudi podrobnejše informacije o njihovih programih, bolj neposreden vpogled v vsakdanji potek dneva ter se morda tudi lažje odločite za posamezno izbiro.

V nadaljevanju vas seznanjamo, da so na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor s šolskim letom 2022/2023 prvič razpisali tudi program NPI, Pomočnik v biotehniki in oskrbi, s poudarkom na poklicnih standardih pomočnika kuharja in pomočnika natakarja.
Z odločitvijo za omenjeni program bodo dijaki pridobili osnove za nadaljevanje v programu SPI, Gastronomske in hotelske storitve in kasneje možnost nadaljevanja v PTI programu, Gastronomija. Za namene seznanitve s programom in kolektivom omenjene srednje šole bodo v 
soboto, 29. 1. 2022, med 10. in 12. uro pripravili dan odprtih vrat Srednje šole za gostinstvo in turizem
, na katerem bodo predstavili vse programe, po katerih lahko izobraževanje nadaljujejo osnovnošolci. Dan odrtih vrat bo potekal na prostem, na edinem drsališču v mestu, ki se nahaja za Srednjo šolo za gostinstvo in turizem na Mladinski 14 a v Mariboru.

Za spletno predstavitev srednješolskih programov so se odločili tudi na ŠC Rogaška Slatina. Predstavili bodo programa tehnik optik in tehnik steklarstva. Za vse, ki bi vas omenjena programa zanimala, se lahko prijavite preko spletnega obrazca spodaj in prijavljeni boste dobili povezavo do spletne predstavitve.

Spletna predstavitev programa tehnik optik bo v četrtek, 20. 1. 2022, ob 19.00 in prijavo na omenjeno predstavitev lahko opravite na naslednji povezavi:Predstavitev – TEHNIK OPTIK
Spletna predstavitev programa tehnik steklarstva bo v četrtek, 27. 1. 2022, ob 19. uri in prijavo na omenjeno predstavitev lahko opravite na naslednji povezavi: Predstavitev – TEHNIK STEKLAR
V primeru prijave na spletno predstavitev boste povezavo do predstavitve dobili na dan dogodka, približno 2 uri pred predstavitvijo (okoli 17.00).

Na sami predstavitvi bodo na vprašanja o poteku šole odgovarjali dijaki, zraven pa bo prisotna tudi svetovalna delavka, ki bo odgovarjala na morebitna dodatna vprašanja.

Z vsemi nadaljnjimi pomembnimi informacijami boste učenci in starši seznanjeni sproti, saj bodo objavljene tudi na spletni strani šole.

S prijaznimi pozdravi.

Maja Marija Minih, šolska svetovalna delavka