Otvoritev Knjigobežnice na OŠ Duplek

Knjigobežnica je vseslovenski projekt namenjen izmenjavi knjig. Gre za pobudo pri kateri si knjigoljubci brezplačno izmenjujemo knjige. Vsak lahko vzame knjigo, ki je na voljo v hišici in v zameno pusti svojo, ki je ne potrebuje več. Veljalo naj bi načelo ‘oddaj eno, vzemi eno’. Pomembno je, da knjige krožijo med bralci.
Kdor želi, lahko v knjigi pusti tudi sporočilo za naslednjega bralca.
Pravila knjigobežnice so torej preprosta: PRINESI – ZAMENJAJ – VRNI – VZEMI.

Če nekdo vzame knjigo, pa nima nobene, ki bi jo oddal, ga ne bo nihče grdo gledal. Knjigobežnice uporabljajo namreč dobri ljudje, ki jim je skupna ljubezen do knjig in si prizadevajo, da knjige ne bi romale na smetišča.

Veseli smo, da smo lahko predali svojemu namenu prvo knjižno hiško na OŠ Duplek. Pri njeni izdelavi so sodelovali predvsem učenci tretje triade pod mentorstvom Loresane Grabušnik Perkovič. Največji delež sta naredila učenca 9.a Samel Gavranović in Aleks Senekovič, ki sta jo tudi otvorila. Knjige so prispevali posamezni učitelji in vsi učenci 8.a in 8.b.
Povezali smo se tudi z Mariborsko knjižnico, ki nam je podarila ogromno knjig. Nameravamo narediti še eno knjigobežnico na šoli namenjeno mlajšim bralcem.
V okviru Vurko festivala bomo postavili eno na prostem na Vurberku.

Knjigobežnica bo zaživela le, če bodo knjige zares krožile med bralci.
Zato vas vabimo k aktivnemu sodelovanju in soustvarjanju naše bralne izmenjave. Torej naj knjige čim bolj krožijo – bežijo med nami.

vodji projekta Marina Herman in Marjetka Bezjak

Vabljeni, da se nam pri izmenjavi knjig pridružite v čim večjem številu!