Projekt Šola sobivanja

PROJEKTI DRUŠTVA SOBIVANJE

Sobivanje – društvo za trajnostni razvoj je bilo ustanovljeno z namenom izvajanja projektov za splošno dobro, vzgojo in izobraževanje na področju trajnostnega razvoja. Društvo razvija pozitivno in dolgoročno vizijo za pravičnejšo družbo, ki terja sonaravni in vzdržnostni razvoj, čistejše, varnejše in bolj zdravo okolje ter omogoča boljšo kakovost življenja vsem na planetu.
Program vključuje projekte, ki celostno pokrivajo tematiko trajnostnega razvoja.
V sklopu programa »Šola sobivanja«, ki združuje projekte vseh navedenih področij in celostno obravnava tematiko trajnostnega razvoja, smo se v šolskem letu 2023/24, vključili v različne projekte.

VARNO V VRTEC IN ŠOLO
Projekt »Varno v vrtec in šolo» je del širšega programa Šole sobivanja, ki združuje projekte z različnih področij trajnostnega razvoja.
Organizator projekta je društvo Sobivanje, projekt podpira tudi Agencija za varnost prometa (AVP). Glavni namen projekta je preventivno ozavestiti najbolj ranljivo skupino v prometu – otroke in mlade. Cilj projekta je, da pri otrocih nadgradimo celostno znanje o varnosti v prometu ter tako ozaveščamo o pomembni trajnostni komponenti.

TI MENI DANES, JAZ TEBI JUTRI
Projekt »Ti meni danes, jaz tebi jutri« je del širšega programa Šola sobivanja, ki združuje projekte z različnih področij trajnostnega razvoja. Organizator projekta je društvo Sobivanje, v sodelovanju z Zavodom ORELI.
Projektne aktivnosti, ki jih izvajamo skozi šolsko leto otroke spodbujajo k odgovornemu ravnanju do našega okolja, medgeneracijskem druženju ter skrbi za dobre medsebojne odnose.

ŽIVIM ZDRAVO
S projektom »Živim zdravo« želimo pri otrocih predstaviti in spodbuditi zdrav način življenja.
Projekt je razdeljen na dva dela:
• zdrava prehrana: učence spodbujamo, da pripravijo svoje lastne recepte za zdrav obrok.
• šport: spodbujamo gibanje kot obliko zdravega načina življenja in učencem ponudimo različne športne aktivnosti.

SLOVENIJA KOT JO VIDIMO OTROCI
Cilj projekta je razvijanje pozitivnih čustev do domovine. Projekt je zasnovan tako, da razredi predstavijo značilnosti, lepote svojega kraja.

SPODBUJAMO PRIJATELJSTVO
Organizator projekta »Spodbujamo prijateljstvo« je Sobivanje – društvo za trajnostni razvoj, projekt pa podpirata tudi družba BTC, kot glavni partner in Zavarovalnica Triglav.
Namen projekta je spodbuditi socialni odnos, kot eno od komponent trajnostnega razvoja, ki je v sedanjih časih močno zapostavljena. Otroke spodbujamo k pogovoru in dejanjem o prijateljstvu, ter razvijamo čut za pomen medsebojnih odnosov.