Projekt Mednarodni mesec šolskih knjižnic

Mednarodni mesec šolskih knjižnic – oktober 2023

Mednarodno združenje šolskih knjižničarjev (IASL – International Association of School Librarianship) nas je tudi v letu 2023 povabilo k praznovanju in promociji šolskih knjižnic s projektom Mednarodni mesec šolskih knjižnic, ki se tradicionalno odvija v oktobru.
Leta 1999 so knjižničarji po vsem svetu začeli praznovati svoj mednarodni dan na četrti ponedeljek v oktobru, v Sloveniji pa smo ga prvič praznovali 22. oktobra 2007. Že leta 2008 se je odbor IASL odločil, da praznovanje prilagodi lokalnemu okolju. James Henri, predsednik IASL, je ugotovil: »Mednarodni dan šolskih knjižnic je dejansko prerasel v mednarodni mesec šolskih knjižnic. To pomeni, da lahko knjižničarji sami izberejo ali dan ali teden ali celo ves mesec in ga napolnijo z različnimi vsebinami …
V slovenskem prostoru mesec šolskih knjižnic koordinira Sekcija za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije. Slogan leta 2023 se je glasil:
Šolska knjižnica:
moj srečni kraj,
kjer ustvarjalnosti in domišljiji ni meja.
K praznovanju smo bili vabljeni z zavedanjem o povezavi med knjigami, branjem in šolskimi knjižnicami ter o tem, da lahko skupaj soustvarjamo prijetno vzdušje v šolski knjižnici.