Mednarodni mesec šolskih knjižnic

V oktobru, ko praznujejo šolske knjižnice širom sveta, si tudi dogodki v naši šolski knjižnici sledijo z vrtoglavo hitrostjo, celo prehitevajo drug drugega. Letošnja rdeča nit, ne samo v oktobru, pač pa tudi v celotnem šolskem letu, je stara dobra bralna značka, ki je septembra otvorila že svojo 64. sezono.
V prvem tednu oktobra sta se v povezavi z gibanjem bralna značka odvila dva pomembna dogodka, Bralni maraton in razdelitev spodbudnih slikanic našim najmlajšim. Hkrati so se začele s pomočjo učenk prostovoljk v vseh treh enotah šole oblikovati razstave s skupnim naslovom Bralna značka za vsak okus in vsako starost, kar se sklada z letošnjim geslom mednarodnega mesca šolskih knjižnic: Šolska knjižnica: moj srečni kraj, kjer ustvarjalnosti in domišljiji ni meja. Skupaj smo ustvarili kar 15 razstav, v vseh enotah po štiri za vse štiri najmlajše razrede in še tri v centralni šoli za oddelke od 5. do 9. razreda. Napolnili smo vse možne kotičke …
Vrhunec oktobrskih dejavnosti je bil dan šolske knjižnice, sreda, 18. oktobra, ko so bili vsi oddelki, skupine, skupinice in pari naše šole prijazno vabljeni, da vsaj delček šolske ure namenijo branju knjig za bralno značko in tako s kvalitetno literaturo tudi sami pripomorejo k izboljšanju bralne pismenosti naših učencev. In tako smo brali vsi – učitelji, takšni in drugačni, svetovalne delavke, ravnatelj, knjižničarka … Mimogrede in nenačrtovano smo nahecali še nekaj starejših učenk, da so brale mlajšim. In bilo nam je lepo.
Zadnji teden oktobra pa smo s šestošolci pokukali še v našo soseščino in obiskali Knjižnico Duplek. Knjižničarka Agica jim je prijazno pokazala njihovo knjižno zbirko, zlasti oddelek za otroke in mladino, in jim predstavila zanimive predloge za branje. Skupaj so prelistali tudi nekaj posebnih poučnih knjig. Ena je bila tako velika in težka, da sta jo morali držati kar dve šestošolki!