Likovni natečaj : Moj odsev, moja zgodba

V okviru izbirnega predmeta LS2 in LS3, so se učenke lotile izziva in ustvarjale svojo lastno podobo.
Več o likovnem natečaju si lahko preberete na tej povezavi:
https://www.ng-slo.si/si/razstave-in-projekti/razstava/moj-odsev-moja-zgodba?id=5742
Izbrana so bila štiri likovna dela avtoric: Hane Špičko, Ane Patricije Pečar, Ele Kren, Alise Lendero. Takole so opisale svoje umetnine:

1-Spicko-Hana-9b

Hana Špičko – 9.b :

Avtoportret je upodobitev lastne podobe, kjer se moraš vedno potruditi, da ima vsaka stvaritev na sliki pomen, ki te opisuje. Moj avtoportret je razdeljen na pet različnih stilov slikanja z akrilnimi barvami. Sem zelo dinamičen človek v smislu dela in ustvarjanja. Obožujem, da me je »povsod polno« in tega ne bi mogla prikazati, če bi naslikala sliko v samo enem stilu. Sredinski kvadrat, v katerem je moj obraz, je upodobljen realistično. Sama sebe opredeljujem kot realista in se vedno trudim, da situacij v mojem življenju ne vidim posladkano. Zaradi tega, je realističen portret, v predelu oči. V zgornjem predelu čela in glave, sem prikazala koloristični način slikanja, oz. modulacijo. V mislih vedno poskušam odkrivati nove ideje in o stvareh razmišljati iz vseh vzorni kotov. Žive barve, so zato še najbolj primeren približek tega.

Naslednji način je impresionistični prikaz slikanja, ki je viden na desni strani slike. Realizem in impresionizem me je vedno navdušil. Zame so impresionistične slike zelo fascinantne; zaradi impresije večkrat upodobljene tako, da če sliko pogledaš od blizu, je nejasna, ko jo pogledaš od daleč, se vse zjasni. Mene asociirajo na to, da včasih ne smemo soditi stvari »na prvo žogo«, ampak moramo določene zadeve dlje časa opazovati iz vseh zornih kotov.

V spodnjem delu slike, sem prikazala tonski način slikanja oz. modelacijo. Moje vodilo: truditi se, da najdem ravnovesje. Modulaciji, v zgornjem delu slike, sem poiskala ravnovesje na način, da sem v spodnjem delu slike prikazala modelacijo. Tako sem upodobila usklajenost mojih misli, telesa in odločitev.

Nazadnje, sem prikazala slikanje v obliki mozaika. Sem kot mozaik, kjer je veliko majhnih koščkov in vsak izmed njih je zelo pomemben, da tvori celoto. Nemogoče bi me bilo opisati z eno samo besedo.

Moj obraz obdaja sij in oblečena sem v svetniška oblačila. Vsak je na svet prišel z razlogom in živimo v svetu, ki si ga ustvarimo sami. Rada odkrivam razloge za radost, če jih ne bi bilo, bi bilo vseeno, če umrem danes ali jutri. Moja želja je, da imam v sebi moč in ljudem pomagam na način, da bi vsakemu posamezniku »osvetlila« zanj pravo pot. Zato sem se upodobila v podobi svetnika, ki sije.

 

2-Pecar-Ana-Patricija-9c

Ana Patricija Pečar  – 9.c :

Moj avtoportret izraža mojo ljubezen do morja. Uporabila sem veliko modre »neskončno«  modrino, ki pomirja. V ozadju, sem z potezo čopiča želela prikazati »vrtinčenje«, moč vode. To sem jaz.

 

3-Kren-Ela-8a

Ela Kren – 8.a :


Avtoportret predstavlja mojo osebnost. Bleščice najpodrobneje opisujejo moj živahen, iskriv značaj. Portret je začel nastajati na A4 podlagi, a sem ga nato prilepila na A3. Lotila sem se mešane tehnike, uporabila sem več različnih materialov: bleščice, kamenčke, barvice, karton, papir, flomastre in lepilo. Bleščice imam rada že od malih nog, in še danes pritegnejo mojo pozornost. Uživam v opazovanju nočnega neba, bleščice me spominjajo na zvezde. Tam, kjer naj bi se bleščice »topile«, uprizarjam valove moje domišljije, ki se kreativno zliva z mojim zunanjim obrazom. Zlati prameni v mojih laseh, uprizarjajo neskončne poti znanja v univerzumu. Poti, ki so mi brez ovir in nemirov zastavljene v pričakovanju, da z lahko nogo stopam po rodovitnih plodovih neskončne umetnosti.

 

4-Lendero-Alisa-8c

Alisa Lendero – 8.c :

Avtoportret predstavlja mene in moja čustva. Včasih imam v življenju slabe trenutke, v katerih sem žalostna, to predstavlja črno-beli del portreta.  Barvni del, pa predstavlja vse dobre trenutke v mojem življenju, v katerih se počutim veselo in igrivo. S tem hočem sporočiti, da imamo vsi slabe trenutke v življenju, vendar ne smemo dovoliti, da nas to definira.

Za del ozadja in srajco, sem uporabila različne vrste blaga, ki sem ga dobila iz starih oblačil, ki sem jih nosila v otroštvu. Tako je portret še bolj zanimiv in povezan z mano in vsemi lepimi trenutki iz mojega otroštva. Blago sem na list papirja ročno prišila, tako vsaka prišita nitka, da komaj vidno izrazno črto . Obraz sem prikazala s uporabo tankih in debelejših črt.  Uporabila sem »kulico« in barvice. V portret sem vložila veliko truda in dela. Tako se vidim skozi moje oči.

 

Čestitam,
Andreja Zelenik prof. likovne umetnosti