Ob državnem prazniku – dan samostojnosti in enotnosti

S plebiscitnim vprašanjem, ki ga je takratna domovinska oblast 23. decembra 1990 zastavila slovenskemu narodu: »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?«, smo Slovenci z odgovorom večstoletne sanje in hrepenenja po lastni državi spremenili v resničnost.
Ta domovinski dogodek ne izpričuje le dejstva po samostojnosti, temveč potrjuje zgodovinsko najmočnejšo složnost in enotnost slovenskega naroda, saj se je 95 % volivcev odločilo, da postanemo samostojen in neodvisen narod, ki bo držal skupaj in imel svojo državo Republiko Slovenijo.
26. december je postal državni praznik, na katerega potekajo najrazličnejše kulturne slovesnosti po šolah in kulturnih ustanovah širom države, kjer Slovenci z dolžnostjo in odgovornostjo ohranjamo ponos in spoštovanje do doseženega cilja, ki je eksistenčno zaznamoval svobodno pot k lastni suverenosti.
V tem trenutku v Ukrajini in Palestini ugašajo nedolžna življenja za domovino. V prostoru pod skupnim soncem človek, namesto da bi gradil mostove med različnostjo narodov in kultur, seje smrt, strah in trpljenje mnogih. Dejanja razčlovečenja so in bodo v tem delu sveta zaznamovale številne živeče in še nerojene generacije otrok.
Modrost in odgovornost je na strani staršev, učiteljev in politikov, da na vas mlade znamo prenesti občutek spoštovanja in zvestobe do doma, domovine in človeštva. In vse se začne že pri vzgoji doma z besedami spoštovanja in ljubezni, kot so: HVALA, PROSIM, RAD TE IMAM in OPROSTI.
V šoli se vsakodnevno trudimo, da bi vam učencem približali spoznanja družbenih vrednot, ki med nami v šoli, v Sloveniji in v Evropski uniji ohranjajo složnost, to niso le besede, to so vrednote naših dejanj, kot so: MIR, SVOBODA, ENAKOST, SOLIDARNOST, PRAVIČNOST, SPOŠTOVANJE, ODGOVORNOST, ZNANJE, ZDRAVJE … in slovensko kulturo in zgodovino, tako imenovane narodove dobrobiti, na katerih je skozi stoletja trpljenja, zatiranj, vojn in hrepenenj nastala naša Republika Slovenija.
S takšno izobrazbo in vzgojo lahko odrasli pri vas mladih ustvarjamo zdrav in kritičen značaj, ki se bo znal spoprijeti s sodobnimi izzivi življenje in boste v sodelovanju z drugimi znali poiskati rešitve za trajnejše življenje v domovini.
Mladi imate neizmerno energijo po življenju, kar vas nenehno sili v doživljanje, doživljanje pa pomeni iskati in sodelovati pri ustvarjanju sveta. Zato vas vsakodnevno učitelji in starši vabimo, da svojo energijo usmerjate v svoje znanje, v skrb za bližnjega, v skrb za okolje, da ustvarjate in ne uničujete, da ljubite in ne sovražite, da gradite in ne rušite.
Šele ko boste spoznali vso to narodovo dobrobit, boste v sebi udomačili spoštovanje, to pa so tla spoznanja, iz katerih raste ljubezen do doma in domovine.
Starši, učitelji, lokalna skupnost in država verjamemo v vas, da ko bo potrebno, boste drug drugemu v oporo in pomoč pri reševanju življenj, države in sveta!
S podarjeno slovensko zastavo, ki so jo prejeli v dar prvošolčki, želimo, da bi jo s ponosom in prav takšnim veseljem, kot vpihujemo svečke na torti ob rojstnem dnevu, tudi mladi izobešali slovensko zastavo ob državnih praznikih.
Zahvaljujemo se donatorjem, ki so podprli naš projekt in donirali za nakup slovenskih zastav. Hvala vam!
Ti podjetniki so:
• DABO
• KEMDI
• KIMI
• ATLAS
• ZOBNA ORDINACIJA Petrina Krajnc Repa

Enotnost se začne s podarjeno roko in zažari v najlepši luči v skupnem trudu in prizadevnosti za dobro, lepo in pravično družbo.
V božično-novoletnih praznikih si podelimo mir, spoštovanje in objem in s temi občutki, voljo, vero in pogumom skupaj stopimo v novo leto 2024!
SREČNO!
Tomaž Repenšek