Predstavitev pripravništva v okviru projekta “Spodbujanje zaposlovanja iskalcev prve zaposlitve na področju vzgoje in izobraževanj”

logologo1

Tanja Zelenik je v času od 1. februarja 2014 do 30. novembra 2014 na OŠ Duplek opravljala pripravništvo v okviru javnega razpisa, ki ga je razpisalo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, z nazivom  a.

Javni razpis je prispeval k ustvarjanju novih možnosti za dostop do zaposlitve predvsem mladim, iskalcem prve zaposlitve na področju vzgoje in izobraževanja in je pripomogel k usposabljanju za samostojno opravljanje dela ter pridobivanje kompetenc in izkušenj za nadaljnjo morebitno ohranitev zaposlitve ali zaposlovanje na področju vzgoje in izobraževanja. Pripravniki so bili preko tega razpisa deležni usposabljanja preko načrtovanega, organiziranega in strokovno vodenega praktičnega dela, kjer so se po predpisanem programu seznanili z vsemi vsebinami dela, za katere so se glede na svojo izobrazbo usposabljali, ter se pripravili za samostojno opravljanje dela in na strokovni izpit.

KRATEK POVZETEK DELA

Pripravnica se je preko strokovno vodenega dela mentorice, učiteljice Nevenke Jesenik, pripravila za samostojno opravljanje svojega poklica. Predvsem je to potekalo s spremstvom mentorice pri pouku, kjer se je pripravnica aktivno vključevala, tudi poučevala in poskušala vzpostaviti pozitiven odnos z učenci. Udeleževala se je tudi drugih dejavnosti, ki jih vključuje učiteljski poklic – pedagoških konferenc, roditeljskih sestankov in govorilnih ur. Pripravnica se je z veseljem vključevala v aktivnosti in dejavnosti, ki so potekale izven ali v okviru šole, npr. spremstvo učencev za šolske ekskurzije, Slovenski tradicionalni zajtrk, Jesenska izmenjava oblačil, Trgatev, Noč branja ipd. Da pa je poglobila svoje znanje, se je pripravnica udeležila določenih izobraževanj, organiziranih predvsem s strani Zavoda za šolstvo in RIC-a.