Dan šolske knjižnice z Elo Peroci

Oktober je mednarodni mesec šolskih knjižnic in njegov letošnji slogan se glasi BRANJE ZA GLOBALNI MIR IN ŽIVLJENJE V HARMONIJI. Prav ta trenutek se veliko držav po svetu sooča s hudimi razmerami in nedvomno sta mir in življenje v harmoniji potrebna vsem na svetu. Tudi branje nam lahko pomaga razumeti in podpirati drug drugega.

Kot vsako leto s šolskimi knjižnicami po širnem svetu praznuje tudi šolska knjižnica OŠ Duplek. Že tradicionalni DAN naše ŠOLSKE KNJIŽNICE se je tokrat odvijal v torek, 18. oktobra, praznovali pa smo z jubilantko Elo Peroci, saj mineva letos 100 let od njenega rojstva. Priljubljena otroška pisateljica je ustvarjala tenkočutne mestne pravljice, kratke moderne pravljice, ki se dogajajo v sodobnem mestu in katerih sporočila nedvomno spodbujajo življenje v harmoniji in razumevanje drugačnosti. Spomnimo se samo dveh njenih najbolj znanih pravljic, Muce Copatarice in Moj dežnik je lahko balon.

Vsi oddelki in skupine naših treh šol so bili tega dne vabljeni k skupnemu praznovanju dneva šolske knjižnice z branjem njenih zgodb. Brali smo vse mogoče, ne le Muce in Mojega dežnika – Nino v čudežni deželi, Amalijo in Amalijo, Sončnice, Moža z dežnikom, O, Modrega zajca, Debelo repo, Sivo miš … Tudi ljubitelji gledaliških predstav, prirejenih po pravljicah Ele Peroci, so lahko prišli na svoj račun.

V knjižnici centralne šole so mlade knjižničarke prostovoljke pomagale postaviti razstavo z naslovom Med pravljice Ele Peroci. Naslov smo si izposodili iz pisateljičine antologije Med pravljice, ki je najnovejša pridobitev naše knjižnice in ima v razstavi posebno mesto.